2 طرز تهیه آش گوشواره تبریز مجلسی با خمیر و ماکارونی
به گزارش وبلاگ بازی، آش گوشواره یک نوع آش سنتی متعلق به آذربایجان و تبریز است که برخلاف سایر آش ها به روشی خاصی و استفاده از خمیری مخصوص طبخ می گردد. در طرز تهیه آش گوشواره خانگی معمولاً به جای رشته از ماکارونی یا خمیر استفاده می گردد. طرز پیچیدن خمیر آش گوشواره بسیار خاص است و کمی احتیاج به تمرین دارد. در این مقاله از در می توانید با طرز پخت آش گوشواره به چند روش مختلف آشنا شوید. در انتهای مقاله به سوالات متداول در خصوص دستور پخت آش گوشواره پاسخ خواهیم داد.
طرز تهیه آش گوشواره تبریز به روش سنتی
مدت زمان آماده سازی: 90 دقیقه
مدت زمان پخت آش گوشواره: 30 دقیقه
مواد لازم برای تهیه خمیر آش گوشواره تبریز
- آرد: 3 لیوان فرانسوی دسته دار
- تخم مرغ: 1 عدد
- آب : 1/2 لیوان فرانسوی دسته دار
- نمک: 1/2 قاشق چای خوری
مواد لازم برای تهیه آش گوشواره ترکی
- گوشت چرخ نموده: 200 گرم
- پیاز: 2 عدد
- کره: 50 گرم
- نخود پخته شده: 1 لیوان فرانسوی دسته دار
- آب: 4 لیوان فرانسوی دسته دار
- رب گوجه فرنگی: 2 قاشق غذاخوری
- سرکه: 1/4 لیوان فرانسوی دسته دار
- جعفری و گشنیز تازه: به میزان لازم
- نعناع خشک: 1 قاشق غذاخوری
- زردچوبه، نمک و فلفل: به میزان لازم
مراحل طرز تهیه آش گوشواره تبریز
آش گوشواره سنتی و اصیل تبریز با استفاده خمیر درست می گردد. رنگ این آش برخلاف دیگر آش ها قرمز است و داخل آن به جای رشته های دراز، خمیرهای گرد و گوشواره ای پر شده از گوشت چرخ نموده وجود دارد. آش گوشواره باکو هم به همین ترتیب آماده می گردد. در ادامه این بخش می توانید با آموزش پخت آش گوشواره تبریزی به روش سنتی و اصیل آن آشنا شوید.
مرحله اول؛ آماده کردن خمیر آش گوشواره
در اولین مرحله از طرز تهیه آش گوشواره با خمیر آش را آماده کنید. برای این کار باید ابتدا تخم مرغ را بشکنید و با چنگال یا همزن دستی خوب هم بزنید. سپس آب و نمک را به آن اضافه کنید. آرد را کم کم به سایر مواد اضافه نمایید و مواد خمیر آش گوشواره را هم بزنید تا خمیر شما آماده گردد.
بعد از این که خمیر کاملاً یکدست و آماده شد، آن را داخل یک ظرف بگذارید و روی ظرف سلفون بکشید و اجازه دهید خمیر برای 30 دقیقه استراحت کنید.
مرحله دوم؛ آماده کردن قلقلی برای آش گوشواره
در این مرحله از طرز تهیه آش گوشواره ترکی باید پیاز را رنده کنید و با گوشت چرخ نموده، نمک، فلفل و زردچوبه ترکیب کنید. یک دستکش به دست کنید و گوشت را خوب ورز دهید تا مواد یکدست شوند. سپس گوشت ها را به صورت قلقلی هایی کوچک آماده کنید.
مرحله سوم؛ سرخ کردن گوشت قلقلی ها
بعد از این که همه گوشت ها را به صورت قلقلی درست کردید، در این مرحله از طرز تهیه آش گوشواره خوشمزه تبریز باید میزانی روغن در ماهیتابه بریزید. سپس قلقلی ها را در روغن سرخ کنید تا گوشت قهوه ای رنگ گردد.
مرحله چهارم؛ آماده کردن گوشواره
در این مرحله باید خمیر را به 4 قسمت مساوی تقسیم کنید و روی سطح آردپاشی شده قرار دهید. سپس خمیر را با وردنه به قطر 2 میلی متر پهن کنید و با چاقو خمیر را به میزان 2 در 2 یا 4 در 4 ببرید. وسط خمیر یک گوشت قلقلی بگذارید و بعد خمیر را به گرد یا بقچه ای (مثل) ببندید.
مرحله پنجم؛ آماده کردن آش گوشواره
در آخرین مرحله از طرز پخت آش گوشواره باید در یک قابلمه میزانی کره، یک عدد پیاز، و نعناع را تفت دهید. بعد از این که مواد به خوبی تفت داده شدند، 4 پیمانه آب اضافه نمایید و صبر کنید تا آب به جوش بیاید. حال می توانید خمیرها را همراه با نخود پخته شده به آش اضافه کنید. نیم ساعت صبر کنید تا آش شما جا بیفتد و آماده گردد.
در خاتمه سرکه را به آش گوشواره اضافه کنید و بعد از چند جوش شعله گاز را خاموش کنید. بعد از کشیدن آش گوشواره در ظرف جعفری و گشنیز خرد شده را روی آش بریزید.
طرز تهیه آش گوشواره با ماکارونی
مدت زمان آماده سازی: 30 دقیقه
مدت زمان پخت آش گوشواره با ماکارونی: 30 دقیقه
مواد لازم برای تهیه آش گوشواره با ماکارونی
- گوشت چرخ نموده: 300 گرم
- پیاز: 1 عدد
- ماکارونی فرمی: 2 لیوان فرانسوی دسته دار
- نخود پخته: 2 لیوان فرانسوی دسته دار
- رب گوجه فرنگی: 2 قاشق غذاخوری
- پیاز داغ: 2 قاشق غذاخوری
- نعناع خشک و پودر تخم گشنیز: به میزان لازم
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه: به میزان لازم
- روغن: به میزان لازم
مراحل طرز تهیه آش گوشواره با ماکارونی
اگر زمان کافی برای درست کردن خمیر آش گوشواره ندارید، می توانید این آش را با ماکارونی های فرمی نیز درست کنید. در ادامه این بخش می توانید با مراحل و فوت و فن های تهیه آش گوشواره با ماکارونی آشنا شوید.
مرحله اول؛ سرخ کردن پیاز
در اولین مرحله از طرز تهیه آش گوشواره باید پیازها را به صورت نگینی خرد کنید و در روغن سرخ کنید. سپس فلفل سیاه، زردچوبه و پودر تخم گشنیز را به اضافه کنید و کمی تفت دهید تا طعم خامی ادویه ها گرفته گردد.
مرحله دوم؛ سرخ کردن گوشت و رب گوجه
بعد از این که پیاز و ادویه ها سرخ شدند، گوشت چرخ نموده را اضافه کنید. بعد از چند دقیقه رب گوجه فرنگی را اضافه کنید و دوباره مواد را برای چند دقیقه سرخ کنید.
مرحله سوم؛ اضافه کردن آب به آش گوشواره
در این مرحله از دستور آش گوشواره با ماکارونی باید نخود پخته و آب را اضافه کنید و شعله گاز را کمی زیاد کنید تا آب به جوش بیاید.
مرحله چهارم؛ اضافه کردن ماکارونی
بعد از این که آب به جوش آمد، می توانید ماکارونی های فرمی را به آن اضافه کنید. در این مرحله اگر حس کردید آب آش کم است، می توانید میزانی آب اضافه کند و صبر کنید تا ماکارونی ها پخته شوند.
مرحله پنجم، سرو کردن آش گوشواره
بعد از پخت ماکارونی و جا افتادن آش باید شعله گاز را خاموش کنید. سپس میزانی نمک و نعناع خشک به آش گوشواره اضافه کنید و آن را در ظرف مورد نظر بریزید و سرو نمایید.
نکات و فوت و فن های طرز تهیه آش گوشواره
*برای تهیه آش گوشواره حتماً نخود را از چند شب قبل در آب بخیسانید و بعد بپزید و سپس به آش اضافه کنید.
*اضافه کردن جعفری و گشنیز تازه در انتهای پخت، طعم و عطر بی نظیری به آش گوشواره می بخشد که باید در انتهای پخت به آن اضافه گردد.
*در طرز تهیه آش گوشواره معمولاً از سرکه استفاده می گردد، اما در صورت تمایل می توانید سرکه را حذف کنید.
*برای مزه دار کردن آش گوشواره می توانید بنا به سلیقه خودتان از میزان بیشتر یا کمتری سرکه بهره ببرید.
*برای درست کردن آش گوشواره با ماکارونی بهتر است از ماکارونی های صدفی شکل بهره ببرید.
*طرز تهیه آش گوشواره مرغ درست شبیه به روش تهیه این غذا با گوشت است، تنها باید به جای گوشت چرخ نموده از مرغ چرخ نموده بهره ببرید.
*به منظور جلوگیری از شل شدن و وا رفتن خمیرهای آش گوشواره، باید خمیر را خوب ورز دهید و بعد گوشت را داخل خمیر قرار دهید.
*در طرز تهیه آش گوشواره با ماکارونی می توانید به جای سرخ کردن گوشت چرخ نموده آن را به صورت قلقلی درست کنید و به آش اضافه کنید.
*در صورت تمایل می توانید آش گوشواره را بدون رب نیز درست کنید.
*برای درست کردن آش گوشواره با ماست باید به جای رب گوجه در انتهای پخت آش میزانی ماست به آن اضافه کنید.
*طرز تهیه آش گوشواره خراسان که به آن آش جوشواره نیز گفته می گردد، با آش سنتی تبریز فرق دارد. در طرز تهیه آش جوشواره از عدس، اسفناج، سبزی آش، گوشت چرخ نموده و خمیر استفاده می گردد.
*برای درست کردن آش گوشواره می توانید از خمیر پیراشکی و خمیر آماده فیلو نیز بهره ببرید.
*طرز پیچیدن خمیر آش گوشواره کاملاً سلیقه ای است و می توانید بعد از قرار دادن گوشت در خمیر 4 طرف آن را ببندید و خمیر را در آش بیندازید تا بپزد.
سوالات متداول
طرز تهیه آش گوشواره با مرغ چگونه است؟
طرز تهیه آش گوشواره مرغ درست شبیه به روش تهیه این غذا با گوشت است، تنها باید به جای گوشت چرخ نموده از مرغ چرخ نموده بهره ببرید.
آش گوشواره متعلق به کدام شهر است؟
آش گوشواره یکی از آش های سنتی و خوشمزه تبریز و باکوی آذربایجان است.
منبع: افق کوروش